Con Amore

5.6.-29.9.2024

Nya mästarguldsmeder presenterar sig!

Mästerskapet har varit en dröm för många som nu tar examen som mästare. Det är ett mål som omfattar yrkets traditioner, den egna verksamhetens historia eller personliga mål. En mästare är också en respekterad yrkesperson inom sitt fält, som kan tillverka högkvalitativa och hållbara ädelmetallprodukter eller utföra krävande gravyrer. Hantverksskicklighet ligger i mästerskapets kärna, "praktiskt taget är verktygen en förlängning av tanken och har vuxit fast vid mästarens händer."

Den specialiserade yrkesexamen i ädelmetallfältet vid utbildningscentret Salpaus började i februari 2022. Arbetet från studenter som tog examen från den specialiserade yrkesexamen, inklusive gravör- och guldsmedsmästare, visas på Museet Kruunu från den 5 juni till den 29 september 2024. Mästare inom ädelmetallfältet har tagit examen tidigare år 2010.

Utställningen av de senaste gravör- och guldsmedsmästarnas mästerverk fick namnet Con Amore. En direkt översättning från italienska och som en musikterm betyder det "med kärlek". Produkterna som tillverkas av yrkesverksamma inom ädelmetallfältet är ofta gåvor för stunder och firanden fyllda med stora känslor och kärlek.

Å andra sidan arbetar yrkesverksamma inom ädelmetallfältet ofta "för kärleken till hantverket."

Yrkesmännens kärlek till sitt fält syns i deras kontinuerliga utveckling av sig själva och sin produktion. Ädelmetallfältet innefattar behärskning av flera specialiserade tekniker: man funderar på nya material och metalllegeringar, använder gamla metoder, utvecklar nya mekanismer, fokuserar mer på design eller använder ny teknik.

Robert Tarkkanens mästararbete var utlånat till Suzanne Innes-Stubb, maka till republikens president, under presidentens första officiella statsbesök i Sverige.

Mästarverken visas på Kruunu från den 5 juni till den 29 september 2024.

Utställningens mästarguldsmeder och gravörer är:

 1. Annika Eklöf, mästergravör
 2. Petri Eklöf
 3. Laura Järvelä, mästergravör
 4. Ella Jumisko
 5. Petteri Eskola
 6. Niina Mansikkaviita
 7. Tommi Männistö
 8. Ester Nurminen
 9. Pirkka Sivonen
 10. Otto-Emil Lamberg
 11. Ville Maahinen
 12. Robert Tarkkanen
 13. Hanna Korhonen
 14. Heidi Vornanen
 15. Laura Kaikkonen, mästergravör