Con Amore

5.6.-29.9.2024

Uudet kultaseppämestarit esittäytyvät!

Mestaruus on ollut monelle nyt mestariksi valmistuneelle unelma. Se on tavoite, joka kätkee sisäänsä ammattikunnan perinteitä, oman yrityksen historiaa tai henkilökohtaisia tavoitteita. Mestari on myös arvostettu alansa ammattilainen, joka osaa valmistaa laadukkaita ja kestäviä jalometallituotteita tai tehdä vaativia kaiverruksia. Käsityötaito on mestaruuden ytimessä, ”käytännössä työvälineet ovat ajattelun jatke ja kasvaneet kiinni mestarin käsiin”.

Koulutuskeskus Salpauksen taideteollisuusalan jalometallialan erikoisammattitutkinto alkoi helmikuussa 2022. Erikoisammattitutkinnosta valmistuneiden opiskelijoiden, kaivertaja- ja kultaseppämestarityöt ovat esillä Museo Kruunussa 5.6.-29.9.2024. Jalometallialan mestareita on valmistunut tätä ennen vuonna 2010.

Uusimpien kaivertaja- ja kultaseppämestareiden mestaritöiden näyttelyn nimeksi valikoitui Con Amore. Suora käännös italian kielestä ja musiikkiterminä se tarkoittaa ”rakkaudella”. Jalometallialan ammattilaisten valmistamat tuotteet ovat usein suurien tunteiden ja rakkauden täyttämien hetkien ja juhlien lahjoja.

Toisaalta jalometallialan ammattilaiset tekevät työtään usein ”rakkaudesta lajiin”.

Ammattilaisten rakkaus omaan alaan näky heidän itsensä ja valmistuksen jatkuvana kehittämisenä. Jalometalliala on useiden erikoistekniikoiden osaamista: pohditaan uusia materiaaleja ja metalliseoksia, otetaan käyttöön vanhoja menetelmiä, kehitetään uusi mekanismi, keskitytään muotoiluun aiempaa enemmän tai otetaan käyttöön uutta teknologiaa.

Robert Tarkkasen mestarityö oli lainassa Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes- Stubbilla Tasavallan presidentin ensimmäisellä virallisella valtiovierailulla Ruotsissa.

Mestarityöt ovat esillä Kruunussa 5.6.-29.9.2024.

Näyttelyn kultaseppä- ja kaivertajamestarit ovat:

 1. Annika Eklöf, kaivertajamestari
 2. Petri Eklöf
 3. Laura Järvelä, kaivertajamestari
 4. Ella Jumisko
 5. Petteri Eskola
 6. Mansikkaviita Niina
 7. Tommi Männistö
 8. Nurminen Ester 
 9. Pirkka Sivonen
 10. Otto-Emil Lamberg
 11. Ville Maahinen
 12. Robert Tarkkanen
 13. Hanna Korhonen
 14. Heidi Vornanen
 15. Laura Kaikkonen, kaivertajamestari
Virtuaalinen tietokanta Holvi »