Tutkimusprofessori Timo Partosen luento nukkumisesta ja unesta 27.3.2024

Tutkimusprofessori Timo Partosen luento nukkumisesta ja unesta 27.3.2024

klo 16:30–18.

THL tutkimusprofessori Timo Partonen tutkii unen, kaamosoireiden ja masennuksen vaikutusta terveyteemme. Hän piti luennon unesta kellokeskiviikkona 27.3.2024. Luento liittyi Herätys! näyttelyymme.

Esitys oli hyvin mielenkiintoinen ja valaisi unen vaiheita, unen tutkimusta ja erityisesti sisäisen kellon vaikutusta uneen ja vireyteen. Tulevana viikonloppuna siirrymme jälleen kesäaikaan ja monen uni häiriintyy. Partosen mukaan iltavirkulla kestää useita viikkoja mukautua kesäaikaan. Hänen mukaansa olisi järkevää pysytellä vakituisesti talviajassa, sillä kellojen siirtelyllä on isot taloudelliset vaikutukset vuosittain. Talviaika olisi nukkumisen ja unen kannalta parempi vaihtoehto kuin kesäaika. talviaika eli normaaliaika tukee ihmisten sisäistä kelloa, joka ohjaa ihmisen väsymistä ja nukkumiseen sopivaa aikaikkunaa.

Hyvä uni tarvitsee iltarutiinit, jotka rauhoittavat ja ohjaavat elimistöä uneen. Esityksen lopussa on ohjeita hyvään uneen ja sisäisen kellon tukemiseen. Nukahtamiseen saa käyttää jopa 30 min. Jos yöllä herää niin, voi odotella sängyssä vartin, arvioimalla ajankulua ei katsomalla kelloa. Jos uni ei tule, niin kannattaa nousta ylös ja tehdä jotakin rauhoittavaa ja palata sänkyyn. Viikonloppuisikin kannattaa nousta ylös samoihin aikoihin kuin arkena, tunti pidempää nukkumine ei vielä haittaa sisäisen kellon toimintaa.

Moi käyttää herätyskellona älypuhelinta, sitä ei kannattaisi tehdä. Tutkimusten mukaan jo puhelimen makuuhuoneessa pitäminen yöllä vaikuttaa unen laatua heikentävästi.

 

Kiitokset Timolle kiinnostavasta keskustelusta ja luennosta! Pääset tästä linkistä hänen esitykseensä 27.3.2024: https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:5d977dca-15b4-4306-b0af-bd6311c02f5e

 

Ohessa linkki YLEN juttuun, jossa Timo Partosta on haastateltu: https://yle.fi/a/74-20056173?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

 

THL Timo Partosen esittely: https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimusprofessorit/timo-partonen

Virtuaalinen tietokanta Holvi »