Usein kysyttyjä kysymyksiä

Ja niihin vastauksia. Mikäli et löytänyt vastausta sinua askarruttavaan asiaan, ota toki yhteyttä!

Ota yhteyttä »

Haluaisin tietoa kellostani. Voitteko auttaa?

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu auttaa mielellään kelloihin ja koruihin liittyvissä kysymyksissä. Joihinkin kysymyksiin voimme vastata sähköpostilla esimerkiksi kuvien perusteella. Jos esineen tutkimiseen joudutaan käyttämään enemmän aikaa ja kello on syytä tutkia kädestä pitäen, on Kruunulla tähän tarkoitukseen esinetunnistuspalvelu.

Esinetunnistuspalvelussa pyritään selvittämään tutkittavan kellon valmistaja ja ikä sekä kellossa käytetty tekniikka, materiaalit ym. Esine myös kuvataan. Esinetunnistuspalveluun varataan tutkimusaikaa noin kuukausi, ja asiakas saa tuloksen kirjallisena.

Tunnistuksesta peritään Kruunun hinnaston mukainen maksu 180 €/esine. Palvelusta sovitaan ennakkoon kelloseppä-museomestarin kanssa sähköpostitse rami.laitinen@kellojakorumuseo.fi.

Kruunu tarjoaa myös laajempia kellohistorian asiantuntijapalveluita, joista sovitaan asiakkaan kanssa erikseen.


Mikä kelloni arvo on?

Valitettavasti Suomen kello- ja korumuseo Kruunu ei voi ottaa kantaa kellojen rahalliseen arvoon. Kellojen hintaan vaikuttaa moni asia, kuten valmistaja ja malli, ikä, kunto, huolto- ja käyttöhistoria. Suosittelemme ottamaan yhteyttä kaupalliseen toimijaan tai tutkimaan esimermiksi toteutuneita huutokauppoja.

Kellomuseon esinetunnistuksen kirjallinen raportti voi toimia apuna kellon kaupallisen arvon määrityksessä, ja sitä voi hyödyntää perintöasioissa, vakuutusyhtiölle kellon rikkoontuessa, varkaustapauksessa jne.


Kannattaako kelloa huoltaa tai korjata?

Kelloa kannattaa huoltaa säännöllisesti. Oikein huollettuna mekaaninen kello on lähes ikuinen. Jos koneistossa olevien öljyjen annetaan kuivua ja koneistoon pääsee likaa, alkaa koneistossa tapahtua kulumista, joka pitkälle edetessä aiheuttaa suurempaa vahinkoa kellolle. Myös vesitiiviyden vuoksi rannekellon säännöllinen huolto on välttämätöntä.

Mekaanisen rannekellon huoltoväli on karkeasti 5–6 vuotta. Seinäkellon huoltoväli on noin 10 vuotta. Suosittelemme keskustelemaan kellosepän kanssa huolto- ja korjaustarpeesta sekä kustannuksista. Korjauksen kannattavuuden pystyy lopulta arvioimaan ainoastaan kellon omistaja. Jos haluaa toimivan kellon, joka säilyy jälkipolvillekin, on kellon korjaus perusteltua.


Otatteko vastaan vanhan kelloni?

Suomen kello- ja korumuseo Kruunun kokoelmat karttuvat pääasiassa lahjoituksilla. Kruunu ottaa mielellään vastaan kelloja kokoelmapolitiikkansa puitteissa. Vastaanotettavan objektin tulee täydentää Kruunun kokoelmia. Aina parempi, jos lahjoitettavan objektin mukana kulkee sen historiaa avaava tarina.

Museo kartuttaa kokoelmiaan myös muulla alan aineistolla, kuten työkaluilla, kellosepänliikkeiden irtaimistolla, kirjallisuudella, valokuvilla, mainosmateriaalilla, havainto- ja opetusvälineillä, työpiirustuksilla ja luonnoksilla. Kruunu taltioi myös aineetonta kulttuuriperintöä.

Lahjoitusasioissa voi olla yhteydessä sähköpostitse rami.laitinen@kellojakorumuseo.fi.

Kysy lisää »
Virtuaalinen tietokanta Holvi »