Esittelyssä : Astari Swatantri

Museo Kruunussa järjestettiin kansainvälisen korukilpailu Aqua, Ambra, Aquilan finalistikorujen näyttely 29.1.–30.3.2025. Haastattelimme kilpailun voittajaa Astari Swatantria hänen urastaan, korutaiteestaan sekä Kruunun Minun maailmani II -näyttelystä, josta Swatantri itsekin korkeakoulutettuna maahan muuttaneena naisena löysi samaistumispintaa. Haastattelu toteutettiin sähköpostitse 17.3.2025 ja on käännetty englannista suomeksi.

Swatantri kertoi haastattelussa omasta polustaan korutaiteilijaksi, siitä mikä häntä inspiroi ja miten hän korunsa toteuttaa. Lisäksi hän kertoi yhdessä Meira Raudan kanssa säännöllisesti talvipuutarhassa järjestämistään näyttelyistä ja siitä, miksi korukilpailuihin kannattaa osallistua.

“Korut ovat kiehtoneet minua lapsuudestani asti Indonesiassa. Äidilläni on koristeltu peltirasia, joka on täynnä värikkäistä helmistä, luonnonkivistä ja kimaltavista elementeistä tehtyjä koruja, ja rakastin tutkia niitä yksityiskohtaisesti. Tein myös silloin tällöin koruja itselleni tai lahjaksi. Vuosia arkkitehtuurin opintojen valmistumisen jälkeen löysin uudelleen rakkauteni koruihin ja aloin kokeilla niiden parissa vakavammin, kunnes lopulta omaksuin ne taidemuotona.

Minulle korut ilmentävät kiehtovaa ja monimutkaista suhdetta ulkonäön, toiminnallisuuden ja kantajansa välisen yhteyden välillä. Minua vetävät puoleensa rehelliset ja aidot korut – sellaiset, jotka kumpuavat henkilökohtaisesta kokemuksesta, tietystä materiaalivalinnasta tai ainutlaatuisesta, ajan myötä hioutuneesta tekniikasta. Aitous, innovaatio ja käsityötaito ovat minulle tärkeimpiä arvoja, olivatpa materiaalit arvokkaita tai kierrätettyjä.


Opiskelin arkkitehtuuria yliopistossa, ja se vaikuttaa korujeni suunnitteluprosessiin. Korujen luomisessa tutkin vaistomaisesti tapoja tehdä niistä monikäyttöisiä – esimerkiksi kuinka ne voi pukea eri tavoin. Haluan myös, että koruni tarjoavat elämyksiä.

Yksi esimerkki on Secret Studio -sarjani, jossa koru muuttuu toimivaksi maalausstudioksi sisältäen oikeaa paperia, värejä ja siveltimen. Toinen esimerkki on Sweet-Tea Teapot -sarja, jossa pieni teekannu kaataa teetä pieneen kuppiin!

Olen kehittänyt korujen valmistustaitojani osallistumalla koulutuksiin ja työpajoihin, myös sellaisiin, joissa opetetaan jännittäviä tekniikoita, kuten New Mokume Gane Japanissa.


Valmistan koruni käsin, ja päämateriaalini on kierrätetty hopea metallisaven muodossa. Olen kokeillut erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, kuten 3D-tulostusta, mutta metallisavi on se, joka on tarttunut – eikä sanaleikki ole tahaton! Metallisaven kanssa löydän jatkuvasti uusia tapoja työskennellä.

Pidän myös ajatuksesta, että ajatukseni ja tunteeni voivat siirtyä suoraan metalliin sormenpäiden kosketuksen kautta – tämä tuntuu joka kerta alkemialta. Uusimmissa teoksissani yhdistän kierrätyspaperia, jonka leikkaan käsin yksinkertaisilla työkaluilla, kuten saksilla ja veitsillä.


Saan inspiraatiota luonnosta, paikoista, arjen yksinkertaisista asioista sekä aiheista, jotka kiinnostavat minua, kuten tieteestä ja hengellisyydestä. Maalaan, kirjoitan ja teen käsitöitä – kaikki nämä voivat myös synnyttää koruideoita.

Materiaalit ovat ehdottomasti inspiroivia, ja kerään kaikenlaisia materiaaleja, myös sellaisia, jotka yleensä päätyisivät roskiin. Luonnoskirjoissani on valtavasti ideoita odottamassa toteutusta – toivoisin, että minulla olisi rajattomasti aikaa vain luoda!


Koruni tutkivat muuttuvan maailmamme monia puolia, erityisesti luonnon kauneutta ja elämän monimutkaisuuksia. Ne voivat toimia äänenä, kiinnittäen huomiota luonnon kohtaamiin haasteisiin, tai kutsuna juhlistamaan elämän yksinkertaisia iloja.

Välitän näitä teemoja käsintehdyissä teoksissani, joissa hyödynnän kierrätysmateriaaleja, tekstuureja, värejä, liikkuvia elementtejä ja piilotettuja yllätyksiä luodakseni taianomaisia hetkiä. Toivon, että taiteeni herättää kiinnostusta, synnyttää keskusteluja ja inspiroi.


Kerään monenlaisia materiaaleja, jotka yleensä päätyisivät roskiin, ja olen hyödyntänyt niitä eri projekteissa. Aqua Ambra Aquila -korusarjassani kierrätetyn hopean rinnalla pääroolissa on kierrätyspaperi.

Minusta on kiehtovaa työskennellä kierrätysmateriaalien kanssa, sillä se antaa mahdollisuuden tutkia tuntemattomia polkuja. Toisin sanoen, valmista ohjetta ei ole – kyse on kokeiluista ja lukuisista virheistä, mutta juuri niiden kautta voi syntyä jotain ainutlaatuista.


Yleensä opin uusia taitoja työskentelemällä monimutkaisen projektin parissa. Esimerkiksi kilpailutyö voi alkaa vain yleisenä ideana paperilla. Matkan varrella tulee vastaan haasteita, jotka vaativat ratkaisuja.

Kun astun mukavuusalueeni ulkopuolelle ja kokeilen jotain, missä minulla ei ole vielä kokemusta, voin oppia uutta. Voin myös haastaa itseäni esimerkiksi järjestämällä koruihin tai taiteeseen liittyviä tapahtumia.”

 

Meira Raudan kassa toteutetuista Leaves & Love -näyttelyistä ja Aqua, Ambra, Aquila –korukilpailusta:

 

“Talvipuutarha on upea keidas kaikkina vuodenaikoina. Sen sisään astuessa tuntuu kuin siirtyisi toiseen maailmaan – tunnelma on taianomainen, erityisesti talvella, kun puutarha on aina vehreä ja täynnä pehmeää, rauhoittavaa ilmaa. Se on kaupungin helmi ja on vaikuttanut syvästi teoksiini, mukaan lukien The Winter Garden -koruni, joka palkittiin vuonna 2015 ja heijastaa puutarhan arkkitehtuuria.

Meille molemmille puutarha on ollut ehtymätön inspiraation lähde, ja siellä jaamme vilkkaita keskusteluja ja kahvihetkiä. Seitsemän vuotta sitten sain idean duo-näyttelystä, ja olemme kiitollisia, että olemme sen jälkeen järjestäneet kuusi Leaves & Love -näyttelyä.


Aqua Ambra Aquila -voitto merkitsee minulle paljon. Se oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin Suomessa järjestettyyn korukilpailuun, ja voitin ensimmäisen sijan. Kilpailu inspiroi minut luomaan I.Sea.You -sormussarjan, jota pidän yhtenä merkittävimmistä teoksistani.

On suuri kunnia saada palkinto yhdessä upeiden taiteilijoiden kanssa, joilla on monenlaisia taustoja tekniikoiden ja lähestymistapojen suhteen. Tapahtuman kautta olen myös saanut yhteyksiä loistaviin ihmisiin, jotka ovat intohimoisia omilla alueillaan. Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta.

 

Kilpailuun osallistuminen on minulle kuin matka. Voin aloittaa selkeällä suunnitelmalla – tai ilman – mutta matkan päätteeksi olen saanut valmiiksi teoksen ja oppinut lisää tekniikoista, materiaaleista ja jopa itsestäni. Kaiken kruunaa palkinnot ja mahdollisuus tavata uusia ihmisiä. Löydettävää on niin paljon, ja kilpailuihin osallistuminen on yksi tapa tutkia kaikkea sitä.”

 

Minun maailmani II -näyttelystä:


“Minun maailmani II -näyttely käsittelee korkeasti koulutettujen maahanmuuttajanaisten tarinoita, ja jokaisella naisella on työparina koruammattilainen. Kun vierailin näyttelyssä, en tiennyt mitä odottaa. Lukiessani tarinoita aloin löytää sieltä täältä palasia, jotka resonoivat omien kokemusteni kanssa, mikä yllätti minut. Naisten rohkeus on todella inspiroivaa.

Arvostan sitä, että näyttely luo tilan keskusteluille tasa-arvosta, osallisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta Suomessa taiteen kautta, mikä on vaikuttavaa, koska taide on universaali kieli. Oli ilahduttavaa löytää monenlaista merkityksellistä korua, jonka ammattilaiset olivat luoneet. Suuri arvostukseni kuuluu kaikille näyttelyyn osallistuneille.”