Metsä kuiskaa

7.5-28.9.2025

Virolaisten nykykorujen näyttely Metsä kuiskaa kertoo 60 korutaiteilijan näkökulmasta käsin luontosuhteesta, metsästä ja sen merkityksestä niin mytologian, metsäyhteyden ja luonnon materiaalien tai ideoiden tuottamisen kautta. Kokemus luonnosta avautuu siellä eri tavoin aikaa viettämällä: kuljeksien, istumalla, kuuntelemalla, viipyillen, piirtämällä, valokuvamaalla, uimalla, marjastamalla ja sienestämällä. Koti voi sijaita myös luonnon äärellä. Koruihin on välittynyt taiteilijoiden käsissä kokemuksia, havaintoja ja haaveita, perinteitä ja ikiaikaista tietoa.

Barksitaja lasihelmsitä valmistettu rintaneula.

.Virossa korutaidetta arvostetaan paljon ja se kuvastaa erityisen hyvin virolaista mielenmaisemaa. Suurin osa Metsä kuiskaa näyttelyn koruista on ollut esillä Viron kansallismuseon Eesti Rahva Museumissa Mets vastab, allikas kõnetab näyttelyssä 20.10.2023–31.03.2024. Näyttelyn kuraattorina toimi tuolloin ja toimii nyt Taiteen tohtori Kärt Summatavet. Esille tulee myös joitakin opiskelijoiden valmsitamia koruja.

Museo Kruunu teki kyselyn näyttelyn korutaiteilijoille heidän luonto- ja metsäsuhteestaan sekä sen vaikutuksesta näyttelyn teoksiin. Tulkitsemme tulosten kautta metsäsuhdetta tässä näyttelyssä. Saatua tietoa peilataan suomalaisten metsäsuhteeseen ja tutkimukseen metsien vaikutuksista.

Taitelijoiden korut on valmistettu pääosin 2020-luvulla. Vanhin teos on Leida Ilon koru vuodelta 1980, jolloin Viro oli miehitetty. Kultasepän ammattia ei saanut harjoittaa kuka tahansa, jalometallien työstäminen oli kielletty rangaistuksen uhalla. Neuvostomiliisi vartioi tehtaissa ja Kunsti Fondin sekä ARS Juveelin työpajoissa. Metsällä oli erityinen merkitys miehityksen aikana, se oli henkinen turvapaikka, johon virolaisilla oli vahva yhteys.

 

​​​​​​​​​​​​​​

 

Viron Helsingin-suurlähetystössä on esillä Korun sielu -näyttely, mikä on johdantoa Metsä kuiskaa -näyttelylle. Näyttelyä pääsee katsomaan varaamalla ajan lähetystön kotisivuilta.

Näyttelyn taiteilijat ovat

Aavik Viivi

Aun Mirjam

Balašov Andrei

Balod Merike

Beljaev Kätrin

Dello Diana

Edussaar-Eidemiller Egge

Hainsoo Meelika

Hiiop Elize

Hirv Piret

Ikkonen Indrek

Ilo Leida

Kaasik Ivar

Kagovere Anni

Kalberg Margus

Kandimaa Reet

Kapsta Keesi

Kedrina Ljubov

Koovilt Kairin

Käbin Mari

Kõuts Ülle

Kübarsepp Kadi

Künnap Maria Julia

Laanaru Urmas

Laos Krista

Laurits Kristiina

Lehari Krista

Lumi Marita

Malkov Tõnis

Manglus Eilve

Margus-Villems Eve

Mattus Madis

Niinemägi Maarja

Paal Anu

Paulin Margit

Puhk Heikki

Pärn Jaan

Raunam Ane

Reino Mart

Riitsaar Evar

Roolaht Anne

Sang Helen

Sirendi Kairi

Somelar Riin

Sormanen Elias

Summatavet Kärt

Tensing Harri

Tiikoja Tiia-Mai

Tikka Liisa

Toots Triinu Bianca

Treiman Ilona

Tuberg Kertu

Tuum Kirsti

Valter Ene

Veesaar Kadi

Vellerind Kerttu

Veski Agnes

Vinn Raili

Voosalu Ülle

Vrager Hedi

 

 

Kuva: Kadi Veesaar, Howl of the Wolf

 

Näyttelyä tukevat Viron Suomen-suurlähetystö, Museovirasto, Espoo ja Roman Tavast.